31. května až 2. června 2019
Tentokrát budeme čerpat z kuchyně Waltera Xavera 4. knížete z Dietrichsteina, (18. 9. 1664 – 3. 10. 1738) šestého majitele Mikulova, nositele Řádu zlatého rouna, tajného rady a komorníka císařů Josefa I. a Karla VI.
Menu 2019
Restaurant v Hotelu Maroli***
Martin Svatek
Předkrm
telecí roastbeef, hříbková omáčka, brambora v másle, ředkev, žloutek
Hlavní chod
dušené hovězí žebro, omáčka z červeného vína Rodokmen, lanýžová kaše, šalotka, žlutá řepa
Dezert
dort z kozího sýra a smetany, maracuja, mandlové kameny
Restaurant Starý Špitál U Piaristů – Hotel Volarik****
Miroslav Husák
Předkrm
hráškový krém, chřestová zahrádka
Hlavní chod
vepřová panenka, trhaná krkovice, kapusta, škvarkový drbák, šalvějový jus
Dezert
tvarůžkové koule, jahody, bobulové ovoce
Restaurant v Rodinném Vinařství Mikulov
Jaroslav Kozdělka
Předkrm
tatarák z červené řepy
Hlavní chod
zauzený vepřový bok, zelí, knedlík
Dezert
zmrzlina ze sena, ovčí sýr
Restaurant v Hotelu Galant****
Jan Horký
Předkrm
pěna z kozího sýra, uzený úhoř, hráškový salát
Hlavní chod
telecí, mini brambory, petržel, sardelová omáčka
Dezert
jáhlová kaše, smažené listové těsto, ostružina, malina, med
Restaurant Marcela Ihnačáka v Boutique Hotelu Tanzberg
Petr Vlásek
Předkrm
hovězí jazyk, zelňáky, brambory, jablko, křen, hrášek
Hlavní chod
kachní prso a konfit, pyré z karotky, pečená brokolice, špek
Dezert
čokoládový lanýž, zakysaná smetana, maliny, malinový sorbet
Restaurant Sala terrena na zámku
Radek David
Předkrm
kulajda, vejce, křupavé brambory, koprový olej
Hlavní chod
selátko, pyré z uzeného česneku, konfitovaný česnek, brokolice, kroupy, křupavá slanina
Dezert
krém ze slaného karamelu a čokolády, meruňky, maliny
1.–3. června 2018
Kavalírská cesta
Tentokrát budeme čerpat z kuchyně Leopolda Ignáce Josefa knížete z Ditrichštejna, pátého majitele Mikulova, nositele Řádu zlatého rouna a nejvyššího štolbu císaře Josefa I.
Leopold Ignác z Ditrichštejna (18. 8. 1660 – 13. 7. 1708) byl nejstarší syn Ferdinanda z Ditrichštejna (1636–1698), rodového majetku se ujal po smrti otce a spravoval jej pouze deset let.
V mládí studoval na jezuitské koleji v Praze a na univerzitě v Lovani, v letech 1679–1685 podnikl spolu se svým bratrem Walterem Xaverem kavalírskou cestu po Anglii, Belgii, Francii a Itálii. Zde žil divokým a nákladným životem, jeho poklesky jej mohly dokonce stát dvorskou kariéru. O jeho pobytu v Paříži, se vyprávělo ještě po letech.
Při přípravě menu budeme vycházet právě z jeho kavalírské cesty a inspiraci budeme hledat v kuchyni italské a francouzské z konce 17. a počátku 18. století, tedy z doby vlády Ludvíka XIV. (1638–1715, vládl od r. 1643).
Srdečně Vás zveme a těšíme se na Vás.
Menu 2018
Hotel Marcinčák*** – Restaurace v zahradě Pod Platanem
Jan Horký
Předkrm
zabijačka na talíři
Hlavní chod
jehněčí kotletka, hráškovo-mátové purée, ovčí sýr zapečený v těstě
Dezert
sněhová koule plněná višní, cukr z mladého jehličí
Restaurant v Hotelu Maroli***
Martin Svatek
Předkrm
marinované kedlubny v levandulovém sirupu, zázvorový sýr, oříšky
Hlavní chod
daněk, jalovcová omáčka, žlutá řepa, quinoa, červená cibule
Dezert
nugát, rakytník, maracuja, čokoláda
Restaurant v Hotelu Volarik****
Miroslav Husák
Předkrm
králičí sulc, cibulová marmeláda, prach z hořčice a moravský vinaigrette
Hlavní chod
vepřové líčko, granátový kvasar, krupoto, celer a lichořeřišnice
Dezert
mrkvanec s povidlím, tvaroh, skořice, citronový gel, mandlový chips
Restaurant v Rodinném Vinařství Mikulov
Patrik Bečvář
Předkrm
kachní žaludky s uzeným špekem, marinovaný celer, bramborovo-pórková espuma
Hlavní chod
grilovaný kapr, hráškové pyré, bílý chřest, holandská omáčka
Dezert
malinová pěna, levandulové pusinky
Restaurant Marcela Ihnačáka v Boutique Hotelu Tanzberg
Petr Vlásek
Předkrm
paštika z husích jater, prosciutto z kachního prsa, višňový gel, perník
Hlavní chod
telecí svíčková, dušený krk, kaštany, pečená zelenina, lanýžová omáčka
Dezert
bílá čokoláda, rum, borůvky, karamel, červený rybíz
Restaurant v Hotelu Galant****
Jaroslav Kozdělka
Předkrm
ragú z hovězích drštěk, petržel, pecorino, chléb
Hlavní chod
telecí hřbet, topinambur, lanýž, morek
Dezert
zmrzlina z buvolí mozzarelly, rajče, granátové jablko
Restaurant Sala terrena na zámku
Radek David
Předkrm
tatarák z marinovaného lososa, řapíkatý celer, zelené jablko, uzená zakysaná smetana a bagna cauda
Hlavní chod
krkovice ze selátka, bramborové pyré, chřestové ragú s lískovými ořechy a estragonem, smažený chřest a asijské glazzé s hořčicí
Dezert
cheesecake s bílou čokoládou a mučenkou, yuzu gel, krém z čokolády dulcey, mučenka a marinovaný ananas
2.–4. června 2017
Návštěva polského krále
Letos budeme čerpat z období Ferdinanda Josefa – 2. knížete z Dietrichsteina (1636–1698), moravského zemského hejtmana a nejvyššího hofmistra císaře Leopolda I.
Tentokrát navštívil Mikulov polský král Jan III. Sobiesky, slavný zachránce Evropy, jenž 12. září 1683 u Vídně na hlavu porazil armádu sultána Mehmeda IV., vedenou osmanským generálem a velkovezírem Mustafou Kara.
Jan III. Sobieski, Turky zvaný Lev z Lechistánu, byl velký korunní hejtman a vrchní velitel vojsk Republiky obou národů a polský král. Je považován za posledního z velkých polských králů a jednoho z největších turkobijců.
Program urozených hostí byl stejně pestrý jako jídelníček.
Letošní menu budou připomínkou návštěvy polského krále.
Menu 2017
Restaurant v Hotelu Maroli***
Martin Svatek
Předkrm
telecí pupek s vejcem, slanina, majonéza, žampiony
Hlavní chod
kachna, meruňkové pyré, pečené blumy, fondán z brambor, krvavá klobása
Dezert
bezinka, sýr, rozinkový písek, maliny
Restaurant v Rodinném Vinařství Mikulov
Jaroslav Kozdělka
Předkrm
marinovaný siven, bezinka, kefír, brambory, kaviár
Hlavní chod
grilované jehně, špalda, medvědí česnek, zakysaná smetana, cibule
Dezert
petržel, med, černý česnek, podmáslí
Restaurant Sojka a spol.
Miroslav Husák
Předkrm
pstruh, okurka, angrešt, limetka
Hlavní chod
hovězí bok, kroketa z uzených žeber, rajská, tarhoňa
Dezert
mák, mille-feuille, mousse z frgálu, med, jahoda
Restaurant Marcela Ihnačáka v Boutique Hotelu Tanzberg
Petr Vlásek
Předkrm
losos, jablko, křen, okurka, brambory, kaviár
Hlavní chod
daněk, topinambur, houby, brokolice, cibule, šípek
Dezert
čokoláda, sečuánský pepř, řepa, ořechy, maliny
Restaurant v Hotelu Galant****
Jan Horký
Předkrm
pěna z tučných kachních jater, tartare z kukuřice, espuma ze smržů, mini vajíčko
Hlavní chod
králičí hřbet se sušeným bokem, krém z červeného zelí, pampeliškový salát
Dezert
ostružinový dezert s hráškovou zmrzlinou, citrónová kůra
Restaurant před zámeckým sklepem
Patrik Bečvář
Předkrm
grilovaný chřest, vařený žloutek na 65 °C, holandská omáčka z uzeného másla
Hlavní chod
opečený candát, krémová omáčka z pečeného pórku, bramborové perli s koprem, kaviár ze pstruha
Dezert
pečené odpalované těsto plněné krémem dulce de leche, smetanová espuma, zmrzlina ze slaného karamelu
Restaurant Sala terrena na zámku
Radek David
Předkrm
pečený hovězí pupek, sušené olivy, marinovaný celer, zauzená zakysaná smetana a gel z jablečného octa
Hlavní chod
kuřecí roláda, pyré z karamelizovaného květáku, smažená bramborová šiška, chřest a krémová omáčka z kachních jater
Dezert
ganache z čokolády Gianduja, pěna z pražených lískových ořechů, karamelizované lískové ořechy, maliny a malinový gel
2.–5. června 2016
Sedmý ročník MIKULOV GOURMET FESTIVALU bude pořádán s odkazem na třetího vlastníka mikulovského panství knížete Maxmiliána II. Dietrichsteina (1596–1655), synovce kardinála Františka Dietrichsteina.
Kníže Maxmilián, nositel řádu Zlatého rouna, hofmistr císařovny Eleonory (1598–1655), druhé manželky císaře Ferdinanda II. (1578–1637), zodpovídal i za skladbu jídel a výběr hostů k císařovnině stolu. Podávaná jídla budou vzpomínkou na opulentní barokní hostinu.
Menu 2016
Restaurant Kozí hrádek
Radek David
Předkrm
křupavá rolka plněná tatarákem ze sivena, ředkvičky, marinovaný fenykl, pyré z citrónu a olivového oleje a krém ala Bernská omáčka
Hlavní chod
pečený hovězí pupek, chřest, pastiňákové pyré, bramborová kroketa plněná rozdušenou slaninou a lanýžové glazé
Dezert
cremeux z čokolády Valrhona Caramelia, rybízový gel, vanilkový tvaroh, kořeněný crumble a rybíz
Restaurant Zámecká vinárna
Jaroslav Kozdělka
Předkrm
polévka z bílého chřestu, petržel, jablko, slunečnice
Hlavní chod
kachna, kapusta, kedlubna, hruška
Dezert
angrešt, jogurt, levandule
Romantický restaurant v Zámeckém sklepení
Patrik Bečvář
Předkrm
raviola plněná uzeným úhořem v emulzi z červené papriky, křenová espuma se špenátem, pečené lískové ořechy
Hlavní chod
kapr marinovaný v sojové omáčce, medu a zázvoru, smažený v tempuře, hráškové pyré s česnekem, marinované zelí s chilli a limetková šťáva
Dezert
pěna z černého rybízu, arašídová drobenka, tvarohová zmrzlina
Restaurant v Rodinném Vinařství Mikulov
Miroslav Husák
Předkrm
pršut z vepřové kotlety, zeleninový salátek, ředkev, citrónový kaviár
Hlavní chod
telecí svíčková, brzlík a nožičky, květák, kapusta, telecí demi-glace
Dezert
perles baroques – syrovátka, jahoda, uzené třešně, hloh
Restaurant Marcela Ihnačáka v Boutique Hotelu Tanzberg
Petr Vlásek
Předkrm
plátky marinovaného srnčího hřbetu, pastiňák, višně, petrželový olej
Hlavní chod
vepřová panenka, pyré z karotky, dušená kedlubna, ředkvička a mrkvový prach
Dezert
pěna z bílé čokolády, kakaový crumble a rybíz
Restaurant v Hotelu Galant****
Jan Horký
Barokní prezent
slaná makronka plněná máslovou paštikou se stříbrným prachem
Předkrm
pošírovaná křepelčí vajíčka a bylinkové kuličky v račí omáčce, fenyklovo-šťovíková emulze
Hlavní chod
konfitované stehno z kukuřičného kuřátka v červeném víně, opečené vinné hrozny, krokety z kuřátek v makové strouhance
Dezert
zmrzlina z červené řepy a tvarohu, želé z jedlého zlata, jahody v čokoládovém záhonu
Restaurant v Hotelu Maroli***
Martin Svatek
Předkrm
kachní prso s malinovou omáčkou, červenou řepou, maliny, ovčí sýr
Hlavní chod
pečená jehněčí kýta s omáčkou Bokovka 2009, brusinkové pyré, pastinák, blumy a košíček z pečených brambor na soli
Dezert
čokoládová pěna s námi vyrobeným tvarohem, borůvková brioška a šodó
5.–7. června 2015
Téma letošního ročníku bylo připomínkou napoleonských válek na Moravě. Napoleon sám v Mikulově pobýval v prosinci 1805 při přípravě mírové smlouvy po slavné bitvě u Slavkova.
V salonku mikulovského zámku, společně s vyjednavači poobědval své oblíbené jídlo kohouta na víně. Také jeho vojáci po vítězné bitvě velkolepě slavili a plnými doušky si užívali dary Jižní Moravy. Připravovaná menu byla inspirována kuchyní zúčastněných stran bitvy – Francie, Rakouska a Ruska.
Menu 2015
Hotel Marcinčák***
Jan Horký
Amuse bouche
Vyškvařená husí škvarka s minutkovým kmínovým chlebem
Předkrm
Zkysané mladé jarní brambory pečené v popelu plněné selečí šunkou, želé z kefíru, sekaná petržel
Hlavní chod
Pečený hřbet z divokého prasátka s „jedlou, rozkvetlou, jarní loukou“, turnovaným žampiónem, grilované králičí ledvinky
Dezert
Zmrzlina z rudých růží s lesním medem, sušené hrozinky s doutnající vinnou révou a praskacím cukrem
Hotel Maroli***
Martin Svatek
Předkrm
Námi vyrobený kravský sýr s hruškami, pyré z rozinek, ovocný chléb, žebříček, rakytník
Hlavní chod
Pečínka z telete s omáčkou z husích jater a koňaku, houbová kaše, cibule v růžovém víně, opečený škubánek
Dezert
Pěna ze smetany 38% s vanilkou, pistaciová zmrzlina s griliášem, sněhové střepy , čokoládový kámen, višňová omáčka
Zámecká restaurace***
Jaroslav Kozdělka
Předkrm
Marinovaná barevná řepa v olivovém oleji, kozí sýr, lanýžový med
Hlavní chod
Kohout na Bokovce, bramborovo-petrželové pyré
Dezert
Zelený chřest, vanilkový krém s chilli, zmrzlina z bílého chřestu
Restaurace Aquarium Relax
Petr Vlásek
Předkrm
Šunka s křenovou espumou, pyré z červené řepy, marinovaná okurka
Hlavní chod
Variace z candáta, květákový krém, palačinka plněná kapustou, hráškové pyré, omáčka z čabajky
Dezert
Tvarohová pěna, sušenková drobenka, meruňky, limetkový sorbet, mátový cukr, ostružiny
Rybí restaurace v lomu Mariánský mlýn
Patrik Bečvář
Předkrm
Kroketa ze pstruha, krémová espuma z rybího fondu, konfit z šalotky a aceta balsamica
Hlavní chod
Losos na 40 °, petrželové pyré s křenem, pošírovaná brokolice s petrželí, petrželový olejíček
Dezert
Citrónový dortík
6.–8. června 2014
Téma letošního ročníku je Letní lov a kratochvíle Maxmiliána I. z Dietrichsteina, druhého pána na mikulovském panství, nejvyššího komoří a štolby císaře Rudolfa II.
Mikulov gourmet festival je čtyřdenní oslavou moravské kuchyně při snoubení se skvělými moravskými víny ve vyhlášených restauracích magického vinařského města Mikulova. Vybraní mistři kuchaři, členové národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů pro vás připravili moravské pokrmy v moderním stylu v kombinaci tradičních moravských odrůd. Se svými soutěžními menu Vám přinesou skutečnou jižní Moravu, plnou slunce, dobrosrdečnosti a nezapomenutelných zážitků v jedinečné scenérii historického vinařského města Mikulova.
Menu 2014
Hotel Eliška***
Miroslav Husák
Předkrm
Krémová polévka z cuket s restovanými smrži a olejem z medvědího česneku
Hlavní chod
Pečené prso z perličky, plněná kapusta, batátový krém, zeleninové ragů, demi-glace a šunkový prach
Dezert
Jahodový řez, kávový tvaroh s bobulovým ovocem a jahodovými perlami
Hotel Marcinčák***
Jan Horký
Předkrm
Paštika, červená řepa, karamelová pěna, meloun, okurka, limetka
Hlavní chod
Srnčí panenka, jalovec, čabajka, fava fazole
Dezert
Nugát, kokos, čokoládová hlína, levandulová zmrzlina
Hotel Maroli***
Martin Svatek
Předkrm
Tlačenka z králičích stehen se šalotkami v chardonnay s brioškou
Hlavní chod
Dančí hřbet s povidlovou omáčkou, lanýžovým prachem, opečená bramborová šiška, karotkový krém, ředkvička
Dezert
Mražený tvarohový dort s nugátem a vanilkou, ovocná omáčka, čokoládový lanýž s pouťovou cukrovou vatou
Zámecká restaurace***
Jaroslav Kozdělka
Předkrm
Krémová polévka ze šneků s pěnou z aioli
Hlavní chod
Kančí panenka s mátovou krustou a topinamburovým pyré
Dezert
Tvarohové knedlíčky s meruňkovým cullis a skořicovou zmrzlinou
Restaurace Aquarium Relax
Petr Vlásek
Předkrm
Pěna z kachních jater, želé z marsaly, fíková marmeláda a opečená brioška
Hlavní chod
Pečený hřbet z divočáka, pyré z konfitovaného česneku, houbová taštička, restované hříbky a fazolky
Dezert
Smetanový krém, vanilkový dortík, kandované višně a ořechová drobenka
Rybí restaurace v lomu Mariánský mlýn
Patrik Bečvář
Předkrm
Račí závin s marinovanou mrkví v citrusech a petrželovou majonézou
Hlavní chod
Opečený candát s květákovým mozečkem, smažená bramborová kroketa s bylinkami, doplněno krémovou šalotkovou omáčkou
Dezert
Dezert z jahod (puding, prach, gel, sorbet, tataráček) – to vše vyrobeno z pouhé jahody
Restaurace Pod Svatým kopečkem
Radek David
Předkrm
Grilovaný lososovitý pstruh a zelený chřest, pyré z uzeného česneku a petrželko-bazalkový olej
Hlavní chod
Dušená dančí „falešná“ svíčková na víně, restovaná kořenová zelenina s uzenou slaninou, pastiňákové pyré a bramborová kroketa s bylinkami
Dezert
Čokoládový řez z bílé čokolády, jahody, jahodové želé, citrónový krém a ořechový crumble
30. května – 2. června 2013
Mikulov gourmet festival je čtyřdenní oslavou moravské kuchyně při snoubení se skvělými moravskými víny ve vyhlášených restauracích magického vinařského města Mikulova. Vybraní mistři kuchaři, členové národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů pro vás připravili moravské pokrmy v moderním stylu v kombinaci tradičních moravských odrůd. Se svými soutěžními menu Vám přinesou skutečnou jižní Moravu, plnou slunce, dobrosrdečnosti a nezapomenutelných zážitků v jedinečné scenérii historického vinařského města Mikulova.
Menu 2013
Hotel Eliška***
Miroslav Husák
Předkrm
Hovězí carpaccio, pampeliškový salát, pesto z medvědího česneku a citrónové perly
Hlavní chod
Králičí hřbet s hrubozrnnou hořčicí, pyré z uzeného celeru, sezónní zeleninka a tymiánové jus
Dezert
Hroznová makronka, tvaroh a jahodová redukce
Hotel Marcinčák***
Jan Horký
Předkrm
Vepřová šunka s křenovou espumou
Hlavní chod
Pečená vepřová panenka, krém ze šťovíku, opečený bramborový knedlík
Dezert
Marinovaný meloun, melounový sorbet, teplé lívance s tvarohem
Hotel Maroli***
Martin Svatek
Předkrm
Pečený hovězí pupek s hořčičnou omáčkou, rozmarýnové brambory, fenyklová povidla
Hlavní chod
Opilá křepelka ve víně s hrozny a rozinkami, bramborové noky
Dezert
Tvarohová pěna s malinovou pusinkou a meruňkovou omáčkou, ovocný prach
Zámecká restaurace***
Jaroslav Kozdělka
Předkrm
Salát z červené řepy s mozzarellou a pistáciemi
Hlavní chod
Hovězí brasato, celerovo-petrželový krém s restovanou zeleninou a křupavou slaninou
Dezert
Jahodové millefeuille s karamelovou pěnou
Restaurace Aquarium Relax
Petr Vlásek
Předkrm
Krokety z kozího sýra s trhaným salátkem
Hlavní chod
Prsa z kukuřičného kuřete „Sous vide“, bramborové purée
Dezert
Vanilkový pudink, gel z tmavého octa a medu, marinované jahody
Rybí restaurace v lomu
Patrik Bečvář
Předkrm
Filátko ze zauzeného pstruha, tataráček ze salátové okurky, jemným lehce zauzeným moussem ze pstruha dolpněný toustem a petrželovým olejíčkem
Hlavní chod
Opečený pohořelický kapr podávaný s v másle konfitovaným brambůrkem, vaječná sedlina posypaná opraženou strouhankou, orestovaný pórek s jarní cibulkou a nadýchaná koprová espuma
Dezert
Domácí zapečená žemlovka, s marinovanými jablíčky v šafránu a medu
31. května – 3. června 2012
Mikulov gourmet festival je čtyřdenní oslavou moravské kuchyně při snoubení se skvělými moravskými víny ve vyhlášených restauracích magického vinařského města Mikulova. Vybraní mistři kuchaři, členové národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů pro vás připravili moravské pokrmy v moderním stylu v kombinaci tradičních moravských odrůd. Se svými soutěžními menu Vám přinesou skutečnou jižní Moravu, plnou slunce, dobrosrdečnosti a nezapomenutelných zážitků v jedinečné scenérii historického vinařského města Mikulova.
Menu 2012
Hotel Eliška*** /Moravská kuchyně/
Miroslav Husák
Předkrm
Vepřový bůček „Sous vide“ na čočkovém salátku, křenový prach
Hlavní chod
Pečený candát na chřestovém ragů, kroketa z mlíčí, uzený Pohořelický kapr na jelítku s fenyklovou pěnou
Dezert
Jahodový knedlíček z tvarohového těsta, s griliášem a sirupem z oskeruší, ořechovo-čokoládový řez a jahodový sorbet
Hotel Marcinčák*** /Rakouská kuchyně/
Jan Horký
Předkrm
Opečená rolka z amura, koprová omáčka s vařeným bílkem, pěna z uzeného lína
Hlavní chod
Vařený hovězí krk s kořenovou zeleninou, křenová espuma, krém z mrkve, hovězí kroketa
Dezert
Jablkový štrůdl
Hotel Maroli*** /Německá kuchyně/
Martin Svatek
Předkrm
Salát z pečené zeleniny na medu s modrým sýrem a marinované kuře
Hlavní chod
Roláda z krkovice a sušené šunky se špenátovým krémem a kachními škvarky, glazovaná šalotka a květák
Dezert
Rýžový puding s malinami, vanilkou a čokoládovou drobenkou
Zámecká restaurace*** /Židovská kuchyně/
Jaroslav Kozdělka
Předkrm
Šoulet s pomalu uzeným kachním prsem
Hlavní chod
Pohořelický kapr s bylinkovým farfalem a lilkovým kaviárem
Dezert
Rýžový kugel s jablečným cullis
Restaurace Aquarium Relax /Habánská kuchyně/
Petr Vlásek
Předkrm
Mousse ze zauzeného lososa s okurkovým želé a pošírovaná lososová rolka na hráškovém pyré s pěnou buerre blanc
Hlavní chod
Kachní prso „Sous vide“ na celerovém pyré s jemným žemlovým knedlíkem, restovanou kapustou a pomerančovo-rozmarýnovou omáčkou
Dezert
Teplý ořechový dortík s horkou čokoládou a tvarohový mouse s meruňkovým chutney
2.–5. června 2011
Mikulov gourmet festival je čtyřdenní oslavou moravské kuchyně při snoubení se skvělými moravskými víny ve vyhlášených restauracích magického vinařského města Mikulova. Vybraní mistři kuchaři, členové národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů pro vás připravili moravské pokrmy v moderním stylu v kombinaci tradičních moravských odrůd. Se svými soutěžními menu Vám přinesou skutečnou jižní Moravu, plnou slunce, dobrosrdečnosti a nezapomenutelných zážitků v jedinečné scenérii historického vinařského města Mikulova.
Menu 2011
Hotel Eliška***
Miroslav Husák
Předkrm
Parfait z husích jater s marinovanou broskví, koňakové želé a jahodový kaviár
Hlavní chod
Hovězí svíčková, žampionové ragů, hovězí kližka dušená ve vinném glassé, smetanové brambory, sezónní zelenina s chřestem
Dezert
Smetanovo-ořechový řez a tvarohové tašky s povidly, jahodový sorbet
Hotel Marcinčák***
Jan Horký
Předkrm
Pěna z uzeného hovězího jazyka, marinované plátky hovězího jazyka, okurková raviola s okurkovým tartare
Hlavní chod
Vepřová panenka upravená „sous vide“, krém z pečených brambor, špenátová sedlina, smažený vepřový bůček s křenovou espumou
Dezert
Jahodová pěna v pražených mandlích, jahodový tartare s jogurtovou zmrzlinou, vlažný pudink z meduňky
Hotel MBZM Mikulov***
Martin Svatek
Předkrm
Kuřecí galantina s puré z červeného zelí, marinovaný špenát, ředkvičky s hořčičnou omáčkou
Hlavní chod
Filet z Pohořelického kapra smažený na vepřovém sádle s černou omáčkou, ořechová kaše s karotkou a opečený brambor
Dezert
Tvarohová kobliha s pečeným ovocem, zakysanou smetanou a zmrzlinou
Zámecká restaurace***
Jaroslav Kozdělka
Předkrm
Marinované králičí hřbety, krém z čerstvého hrášku a máty, grilovaná králičí játra
Hlavní chod
Konfitované stehno z kachny v kombinaci s pečeným kachním prsíčkem, dušená kapusta s bílým zelím, bramborové knedlíky opečené na kachním sádle
Dezert
Kynuté knedlíčky plněné hořkou čokoládou, zmrzlina z máslových hrušek
3.–6. června 2010
Mikulov gourmet festival je čtyřdenní oslavou moravské kuchyně při snoubení se skvělými moravskými víny ve vyhlášených restauracích magického vinařského města Mikulova. Vybraní mistři kuchaři, členové národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů pro vás připravili moravské pokrmy v moderním stylu v kombinaci tradičních moravských odrůd. Se svými soutěžními menu Vám přinesou skutečnou jižní Moravu, plnou slunce, dobrosrdečnosti a nezapomenutelných zážitků v jedinečné scenérii historického vinařského města Mikulova.
Menu 2010
Hotel Marcinčák***
Jan Horký
Předkrm
pěna z bílého jogurtu a zakysané smetany s citrónovým želé, marinované carpaccio z okurky, pečená lososová rolka s okurkovým tartare
Hlavní chod
telecí pupek upravený „sous vide“ smažená kroketa z listového špenátu, krém ze zeleného hrachu, opečená kedlubna s třtinovým cukrem
Dezert
nugátový řez s rebarborovou zmrzlinou, smažená kynutá kobliha s čokoládovou omáčkou
Hotel MBZM Mikulov***
Martin Svatek
Předkrm
terinka z uzených kachních prsou s pralinkou se sušeným ovocem a višňovým želé, pohanka s jablky
Hlavní chod
prsíčko z kukuřičného kuřátka s ramínkem na šťouchaných bramborách se škvarky a zelím, kuřecí jatýrka v lesním medu a octu, dušené šalotky v červeném víně, rozmarýnové jus
Dezert
tvarohová pěna s vanilkou, smažený moravský koblížek s ovocem a sabayon z bílého vína, ovocná zmrzlina
Hotel Galant****
Petr Vlásek
Předkrm
pečený pstruh na květákovém pyré, s mladým hráškem a citrónový mousse a lososovým kaviárem
Hlavní chod
vepřový bok „sous vide“ a pečená vepřová panenka v houbovém mantlu na cibulovém zelí s jemným žemlovým knedlíkem
Dezert
vanilkový puding s jahodovou polévkou, čerstvými jahodami a pistáciovou oplatkou
Hotel Eliška***
Miroslav Husák
Předkrm
mousse ze zauzeného pstruha s bylinkovým krémem a okurkovým želé
Hlavní chod
konfitovaný steak z candáta, česnekový krém, sedlina z listového špenátu a kapusty
Dezert
medovo-kávový řez s macerovanou hruškou v mikulovském víně, naložené meruňky a meruňkový sorbet